Psykisk helsearbeidere har fått et nytt, godt verktøy i PubPsych. Ill. foto: ClarkandCompany, iStockphoto
Ansatte innen psykisk helse-feltet har fått et nytt verktøy. Ill. foto: ClarkandCompany, iStockphoto

En ny, fritt tilgjengelig, bibliografisk database for psykologi, PubPsych, inneholder psykologiartiklene fra PubMed og ERIC (base for pedagogikk og utdanning), men også mye stoff som ikke finnes i PubMed og ERIC.

PubPsych er resultatet av et europeisk samarbeid. Basen mottar artikkelreferanser fra USA (PubMed, ERIC), Frankrike (PASCAL), Tyskland (PSYNDEX, PsychOpen), Spania (ISOC-Psicologia), Nederland (NARCIS) og Norge (NORART). Det betyr at den også indekserer artikler som ikke er på engelsk. Emneordene er imidlertid på engelsk, og i mange tilfeller også på artikkelens originalspråk.

Når du søker i PubPsych, vil treffene som standard sorteres etter relevans. Men du kan, ved å klikke på lenken «by date», få sortert treffene med de nyeste øverst.

Du kan søke spesifikt i bestemte felter i basen, men siden referansene er hentet fra flere forskjellige kilder, kan det være lurt å gjøre et generelt søk på engelsk først for ikke å gå glipp av viktige artikler.

PubPsych er svært omfattende, den er gratis og lett  å bruke, og den er ikke dominert av fagpressen i ett bestemt land. Mens medisin i mange år har hatt sin gratis database for «all forskningslitteratur» i Pubmed, har dette manglet for psykologi. Vi tror PubPsych vil bli brukt av mange i psykisk helse-feltet. Det er laget en kort bruksanvisning for praktisk bruk av basen.

Aktuelle lenker:

www.pubpsych.eu

PubMed (omtale i Wikipedia)

ERIC (omtale i Wikipedia)

Disclaimer: Bildene i PsykNytt er illustrasjonsfoto.