Temple Grandin snakker på TED. Ill.: TED.com
Temple Grandin snakker på TED. Ill.: TED.com

Nettstedet TED.com har publisert sju videoer om autisme og autismespekteret som kan være nyttige for alle som arbeider med barn med autisme.

– Mange barn med autisme havner ikke i Silicon Valley hvor de hører hjemme, hevder Temple Grandin, som selv har autisme.

Grandin ble berømt da hun utviklet et nytt system for kvegfarmer og slakterier. Grandin beskriver i en video på foredrags-nettstedet TED.com hvordan noen av verdens største innovatører som Einstein, Mozart og Tesla hadde autisme. Mange autister tenker i bilder, ikke i ord.

TED inneholder flere informative videoer om autisme:

Hva vi vet og ikke vet ennå Wendy Chung beskriver hva vitenskapen i dag vet om autisme og sammenhenger med mulige årsaker.

En ny måte å diagnostisere autisme på Ami Klin viser hvordan «eye tracking» kan brukes til å diagnostisere autisme tidlig. Normale barn følger øynene til andre mennesker, mens barn med autisme ser mer på ting enn på mennesker. Selv om autisme er medfødt, utvikler den seg selv ved at hjernen oppfører seg forskjellig fra hjernen hos andre barn.

Verden trenger alle slags hjerner Temple Grandin beskriver hvordan barn må få utvikle evnene sine, selv om de mangler enkelte ferdigheter som andre barn har. For eksempel vil barn som har problemer med algebra fint kunne håndtere trigonometri. Hvis flere lærere kjenner til slike særtrekk, vil mange barn kunne få et mer meningsfylt liv. Mange skoler fjerner praktiske fag, og dette er uheldig for barn med autismespektrumlidelser, mener hun.

Et genis toneart Derek Paravicini ble født tre og en halv måned for tidlig. Han er blind og har en alvorlig autisme. Men han har absolutt gehør og spiller klavér på konsertpianistnivå.

Et ordspill for autister Grammatikk er svært vanskelig for autister. For å bøte på dette laget Ajit Narayanan Free Speach. I dette spillet settes ord sammen uten grammatikk, og folk som regnes som ikke-verbale kan kommunisere uavhengig av språk. Spillet kan også brukes til å lære fremmedspråk.

Hva jeg lærte av mine autistiske brødre – Vær så snill, ikke kall meg normal, ber Faith Jegede og beskriver sine to brødre med kjærlighet.

Ubetinget kjærlighet og ubetinget aksept  Forfatteren Andrew Solomon beskriver hvordan det er å oppdra et barn som er fundamentalt forskjellig fra en selv.

Aktuelle lenker:

Spillelisten for de sju videoene

TED.com det generelle nettstedet for foredrag om forskjellige emner

TEDmed.com Medisinske foredrag