Botox kan svekke kommunikasjon. Ill.foto: Colourbox.
Botox svekker kommunikasjon, mener professor. Ill.foto: Colourbox.

Kanskje blir man deiligere med Botox, men det kan være en viss fare for å bli både dum og deilig, advarer spesialist i klinisk psykologi.

Botox svekker evnen til å oppdage følelser og dermed evnen til kommunikasjon og samhandling, ifølge Arne Vikan. Han professor emeritus ved NTNU og spesialist i klinisk psykologi.

I en kronikk i Adresseavisen og Gemini kommenterer Vikan et økende press for å se bra ut. En vanlig behandling er å fjerne «sinnarynken». Det kan gjøres ved å sprøyte Botox i ansiktsmuskelen procerus, som trekker huden mellom øyebrynene nedover og får deg til å virke streng eller irritert.

Tvilsom forbedring

Men det kan være en tvilsom forbedring å lamme ansiktsmusklene med Botox, skriver Vikan. For millioner av års utvikling av det særegne, lite behårete menneskelige ansiktet er bygd opp med sikte på bevegelighet. For dette formålet er det spent opp et tøyelig lag hud over et ytre og et indre lag muskler. Botox siktes inn mot det ytre laget. Det består av et stort antall mindre muskler som påvirker bevegelsene i pannen, rundt øynene og øyebrynene og ved munnen og munnvikene.

Les mer: – Botox svekker kommunikasjon (Dagens Medisin).