Ill.foto: powerofforever, iStockphoto
Du behøver ikke lenger være til stede i klasserommet for å lære. Ill.foto: powerofforever, iStockphoto

Har du bruk for å forstå litt statistikk for å lese forskningsartikler, men har glemt mye av det du lærte om matte og statistikk på skolen?

Da kan sannsynligvis nettstedet Khan’s Academy hjelpe deg med å komme i gang. Khan’s Academy har kurs i matematiske emner fra grunnskolenivå til til universitetsnivå. De er delt opp i 15 minutters videoer som er svært populære blant videregående skoleelever og studenter.

Dersom du ønsker et kurs på høyere nivå, NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige) universitet et online statistikkurs i høst.

NMBU-kurset kan følges helt uforpliktende eller som eksamensgivende kurs.

Skal du selv utføre et klinisk forsøk, eller er du bare interessert i å forstå medisinsk forskning bedre, kan du ta en titt på et kurs i forskningsdesign. På Johns Hopkins har de et kurs i design av kliniske forsøk som starter nå i mars. Kurset forklarer de grunnleggende prinsippene for design av randomiserte kontrollerte forsøk og hvordan de skal publiseres.

Disse kursene går under en fellesbetegnelse: MOOC – Massive Open Online Courses. De er åpne for enhver å ta del i. Noen av dem er bare forelesninger på video, men flere av kursene innebærer også oppfølging i form av oppgaveretting, eksamen og kursbevis.

De viktigste nettstedene for MOOC

Khan Academy er en samling av flere tusen videoer om en rekke emner.

edX er et samarbeid mellom Massachusetts Institute of Technology og Harvard University. Tilbyr kurs på en rekke fagfelt, også innen Health and Safety.

Coursera er grunnlagt av to professorer fra Stanford. På nettsiden presenteres kurs innen forskjellige emner, deriblant Health.

Udacity tilbyr kurs innen flere emner, mest innen informasjonsteknologi.

Mooc.no er MOOCs i Norge.

Du kan finne flere kurs ved å se på en topp 10-liste med kurs i regi av eliteuniversiteter.