Ill.foto: mattjeacock, iStockphoto
Nå kan du ta universitetskurs i psykologi og psykiatri fra sofakroken. Ill.foto: mattjeacock, iStockphoto

MOOCs, Massive Open Online Courses, er e-læring åpen for allmennheten. Flere store universiteter og klinikker arrangerer slike kurs, som har vært en stor suksess.

MOOCs gir deg verdensledende kunnskap fra sofakroken. Disse kursene er mer enn bare noen forelesninger som er lagt ut på nettet. Deltakerne kan levere inn oppgaver og få individuell oppfølging. Selve forelesningene er som regel gratis, men oppfølgingen koster gjerne litt. Noen av kursene gir formell kompetanse.

På grunn av oppfølgingen er noen av kursene bare tilgjengelige i en bestemt tidsperiode. Det kan innebære litt arbeid å finne kursene, så vi har besøkt nettsidene til noen av verdens fremste universiteter og klinikker og lett frem aktuelle kurs innen psykisk helse.

Nettsteder for MOOCs

Den beste måten å orientere seg i tilbudet er gjerne å gå inn på en liste over MOOCs, for eksempel Class Central. Der ligger flere kurs innenfor sykdommerhelsetjeneste og forskning som kan være nyttige for psykisk helsearbeidere.

Et annet godt utgangspunkt er EdX.org, som er basert i Cambridge, Massachusetts og drives av MIT og Harvard University. På Edx.org ser vi for eksempel et interessant kurs som starter i mars: Positive Behavior Support for Young Children. Kurset ledes av dr Gail Joseph ved University of Washington.

Sykehus og universiteter

Mange av de beste sykehusene og universitene har gode, nettbaserte kurs. Mayo Clinic for eksempel, har flere kurs innen psykologi og psykiatri. Blant disse kursene kan spesielt nevnes Psychiatry Clinical Reviews 2015 som går av stabelen til høsten. Til høsten har Mayo Clinic også et kurs i stemnings- og ruslidelser.

Yale har et introduksjonskurs i psykologi som er tilgjengelig i opptak. Introduksjonskurs i psykologi finnes også ved flere andre universiteter, blant annet Carnegie-Mellon University i Pittsburgh.  Carnegie-Mellon tilbyr dessuten kurs innen en rekke andre fagområder. Berkeley har to psykologikurs, nemlig et introduksjonskurs i psykologi fra 2007 tilgjengelig som video og et kurs fra 2015 tilgjengelig som webcast.

Avanserte australske kurs

Open University i Sydney har flere kurs, men disse koster noe penger. Universitetet tilbyr flere avanserte psykiatri-kurs på nettet. Kursavgiften for disse kursene er typisk på noen hundre dollar. Her er noen eksempler på kurs:

Universitetet har mange flere kurs innen psykiatri.

Også norske universiteter og høgskoler har begynt med MOOCs. Du finner en oversikt på www.mooc.no.

Aktuelle lenker:

Wikipediaartikkel om MOOCs