Internettbasert kognitiv atferdsterapi kan hjelpe ved generalisert angstlidelse. Ill.foto: mattjeacock, iStockphoto
Sosiale medier skaper avhengighet. Ill.foto: mattjeacock, iStockphoto

En ny, amerikansk studie antyder at bruk av sosiale medier både er avhengighetsskapende og kan knyttes til problematisk rusbruk og dårlig impulskontroll. Norsk forsker advarer mot å mistolke overdreven bruk av sosiale medier som avhengighet.

Av Sissel Drag

Folk som hevder de er blitt avhengige av Facebook, kan ha svært så rett i det, ifølge en ny, amerikansk studie.

Forfatterne bak studien «Craving Facebook? Behavioral addiction to online social networking and its association with emotion regulation deficits» spurte 292 studenter om hvordan de brukte sosiale medier. Forskerne målte ungdommenes atferd etter de samme kriteriene som brukes for å diagnostisere alkoholavhengighet.

Irritabilitet og sug

Bortimot 90 prosent av deltakerne oppga at de var aktive brukere av Facebook. Forfatterne fant at ti prosent av disse hadde atferd som møtte kriteriene for alkoholavhengighet.

Deltakerne i denne gruppen oppga blant annet at de ble irritable når de ikke hadde tilgang til Facebook, og at de opplevde sug etter å være “på”. I tillegg økte toleransen for Facebook og andre sosiale medier, det vil si de tilbrakte mer og mer tid på slike plattformer.

Les også: Bør screene for internettavhengighet ved rusklinikker

Les hele artikkelen her: Sug etter facebook (Nasjonal kompetansetjeneste ROP).