Deler av denne boka er spennende som en kriminalroman.
Deler av denne boken er spennende som en kriminalroman.

Dokumentarskribenten og journalisten Jon Krakauer har skrevet en kjønnsforskningsinspirert bok om voldtekt, og han skal ha honnør for å ytre seg tydelig om dette triste fenomenet. Krakauer tar oss med til et collegemiljø i Missoula i dagens USA.

Anmeldt av J Sundby

Forfatteren demonstrerer at voldtekt er vanligere enn vi tror, og at ofrene nettopp ofte er jenter i den aldersgruppen som studerer. Han går gjennom fakta om forekomsten av voldtekt, de medisinske konsekvensene og betydningen for fornærmede med en saklig tørrhet. Det er imidlertid ikke saklig tørrhet som preger resten av boken.

Boken er nesten oppbygd som en kriminalroman. Forfatteren tar oss med til ulike scenarier, bygd på intervjuer han har med voldtektsofre, rettsutøvere og skolefolk. Han dokumenterer gang på gang hvordan alminnelig ungjenteatferd, som å tøyse med venner, gå på bar, drikke litt, flørte og surre litt rundt, uten spesielle forvarsler, utvikler seg til hendelser der vold, overgrep, mangel på respekt og skrekk blander seg inn, og jenta, på ulike måter, ender opp voldtatt av en hun kanskje kjenner litt.

Les hele anmeldelsen her: Om partnervold, voldtekt og rettssystemet (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Jon Krakauer Missoula Rape and the justice system in a college town. 384 s. New York, NY: Doubleday, 2015. Pris USD 29 ISBN 978-0-38553873-2