soloppgang over vann
Raskt skifte i lys kan ha betydning for debut av bipolar lidelse. Ill.foto: Runar Eggen.

Et raskt skifte fra mørke til mye lys om våren, kan medføre at første episode av bipolar lidelse inntreffer tidligere, viser ny, verdensomspennende studie.

Av: Mari Rian Hanger

Det ble innsamlet data fra 5.536 pasienter i 32 land. Forskerne så at det var en signifikant sammenheng mellom økningen i lysmengde om våren, og hvor unge personene med bipolar lidelse var da sykdommen debuterte. Jo raskere endring i lyseksponeringen, jo yngre var personene, viser studien som er publisert i Acta Psychiatrica Scandinavia.

– Slår ut tidligere

– Her i nord får man ofte mer energi og mindre søvnbehov om sommeren, og vi har lange sommerdager med mye lys. Vi tenkte derfor at endring av lysmengde kan være en faktor som gjør at sykdommen slår ut tidligere. Studien viser at det stemmer, forteller psykiater Ole A. Andreassen ved Oslo universitetssykehus, som har deltatt i studien. Effekten var størst hos personer som hadde en familiehistorie med stemningslidelser.

Nord-Norge typisk område

– Nord-Norge, eller land i Sør-Amerika, kan være typiske områder med rask lysendring om våren. Men det er flere ting som spiller inn på lyseksponering enn breddegrad, for eksempel antall soltimer og regndager. Så vi er ikke garantert mye lys om sommeren selv om vi bor i Norge, sier Andreassen. Personer som bor ved kysten kan også være mer utsatt for raske lysendringer. Det er allerede kjent at overbelastning på arbeid eller privat, rusmisbruk, skiftarbeid eller søvnproblemer kan utløse bipolar lidelse hos personer som har en medfødt sårbarhet.

Les mer: Rask lysendring om våren ga tidligere bipolar debut (Dagens Medisin)